6a. Crònica: GULSHAT, UNA NOIA KIRGUISA DE 15 ANYS
Us escric aquesta petita cronica des de l'Alabel Pass, l'ultim pas de muntanya de 3184 m. d'alsada que uneix, o separa, Bishkek i Osh (segona ciutat del Kiruizistan), i que representa un "fins despres" a les terres altes i verdes del Kirguizistan. Dema entrare a poc a poc a la vall de Fergana, on la barreja de pobles, l'agricultura i en definitiva un modus vivendi diferent ofereixen al visitant la visio d'un altre Kirguizistan.
M'he aturat en aquest port de muntanya a peticio d'una noia kirguisa de 15 anys, molt simpatica i treballadora, que al veure'm passar en bicilceta m'ha convidat a aturar-me des de la iurta on viu i treballa.
La invitacio a aturar-me rapidament s'ha convertit en oferiment de pa i mantega, i despres d'unes bromes i les fotos de rigor, un litre de iogurt. Com que tots ens hem trobat a gust i a mi em conve dormir en alsada, he acceptat gustosament el seu oferiment per dormir amb ells.
Pero el motiu d'aquesta cronica no sera parlar-vos una altra vegada de l'hospitalitat kirguisa, sino intentar, aprofitant l'exemple de la Gulshat, fer-vos un retrat de com es la vida dels adolescents al Kirguizistan.
Si be de petitons acostumen a no tenir cap feina concreta i acaparen les "mimos" i rialles dels mes grans, a la que tenen prou forsa, resistencia i/oresponsabilitat, acostumen a dur un pes important en les feines de la casa, o de la iurta en aquest cas. No es que els adults no facin res, o que les avies descansin tot el dia, pero la feina de servir el te, de entejar les tasses i els plats, de vendre el koumis als cotxes que s'aturen al costat de la iurta com aquest es el cas de la Gulshat, prendre cura dels animals, ... acostuma a ser feina destinada als "petits" de la casa.
Aixi, la Gulshat l'he trobada netejant ampolles de plastic que serveixen per embotellar el koumis que la familia i els cavalls produeixen, tambe es l'encarregada de vendre aquesta beguda als cotxes que al costat de la iurta s'aturen. S'ha encarregat tambe de munyir les eugues (juntament amb el pare i o germans, en funcio del moment), servir-nos el te, netejar les tasses, ajudar l'avia a plegar els llensols que estaven assecant-se sobre l'herba ja seca, servir el pa i la mantega, ... es a dir, la Gulshat no para. I a mes a mes, ella ho fa tot amb una alegria i simpatia que un no pot fer altra cosa que aplaudir. I el seu cas no es l'unic. Els seus germans i les Gulshats de totes les cases o iurtes, son ells i elles, aquestes Gulshats que he anat trobant pel cami, els que avui dia possibiliten la vida tradicional de tota la vida, ja sigui al poble o a la iurta.
--
ENRIC
www.trans-tadji.info
1 Comments:
..aquesta crònica la mes xula de totes!!..força amb el pedals al Tibet!!
Nathalie
Publica un comentari a l'entrada
<< Home